Látnivalók

Ilona-völgyi vízesés

Az Ilona-völgyi-vízesés Magyarország legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhataga. A Mátrában találjuk, Parádfürdőtől kb. 5 kilométerre délre. A víz az Ilona-völgy függőleges sziklafalának V alakú felső hasadékából vékony sugárban zúdul alá.

Kékestető

Tetején tv-torony található, amely kilátóként látogatható. A csúcson egy nemzeti színűre festett kő jelzi a magassági pontot.

Mátra Bob

A Mátra Bob Gyöngyöstől 12 km-re Mátrafüred és Mátraháza között található, a Sástónál.

Mátrafüred: Kozmáry-kilátó

A 398 m magasan álló kilátót 1900-ban építettek, a két világháború között felújították. A Dobogó-kő hegyen épült kilátó nevét Kozmáry János üdülőtelep-igazgatóról kapta.
Jelzett turistaút vezet hozzá az autóbusz-megállótól. A hegy nevének eredete egyes vélemények szerint onnan ered, hogy a hegy úgy dobog, mintha belül üres volna. A kilátóból dél felé Gyöngyös, észak-északkelet felé a Kékes és a Mátra gerinceinek vonulata látszik.

Mátraháza: Naphimnusz-park

A Naphimnusz Parkban Assisi szent Ferenc himnuszának tíz versszakát jeleníti meg Várkonyi Maréza, mátrafüredi keramikus színezett kerámia domborműben. A Parkba Fenyvesi László, mátrafüredi fafaragó díszes kapuján lépünk be. Az Út követi a vers vonalvezetését. Az égieket a dombon szemlélhetjük, a földiekhez le kell ereszkednünk, a halál testvérhez azonban nem lejjebb, hanem ellenkezőleg hét lépcsőn felfelé kell emelkednünk Eddig a háttér az erdő volt, itt a háttér – szinte jelképszerűen – az Ég. Végül ismét egy kapun keresztül hagyjuk el a cserjékkel szegélyezett, virágokkal díszített parkot.

Fallóskút (31 km) – Mátraszentimre Mária Kegyhely

A felső-mátrai templomok közül talán a legismertebb a fallóskúti Mária-kápolna, ahová jelzett turistaút visz. Kényelmes sétával elérhető Mátraszentimréről. Az egyre bővülő Mária-kápolnát ezrek keresik fel évente, ma már országszerte ismert zarándokhellyé vált. A szépen rendben tartott, gondozott környék meghitt hangulatot kölcsönöz az idelátogatóknak.

Mátraverebély – Szentkút – Búcsújáró hely (41 km)

A római katolikus templom XIII. századi, román stílusú műemlék, ismert búcsújáró hely. Ezt a sokak által látogatott búcsújáró helyet 2006-ban Erdő Péter bíboros úr Nemzeti Kegyhellyé nyilvánította.  Mátraverebély-Szentkúton a hagyomány szerint a Szent László király által fakasztott forrás vizével a Szent Szűz az 1100-as években meggyógyított egy néma pásztort. A XIII. századtól a Szent Szék tud a helyről. 1400-ban IX. Bonifác pápától kapta a kegyhely az első bullát.

Bükkszéki Gyógyfürdő és Strand (25 km – 28 perc)

A bükkszéki gyógyfürdő igazi vonzerő a strandolni, fürdeni vágyóknak, aki egyszer megmártózott a körmedencében, megérezte a 39-40 Celsius-fokos víz jótékony hatását, a falu különös atmoszféráját, biztos, hogy visszavágyik és újra felkeresi.
A 30-40 °C-os hévizet az 1930-as években fedezték fel szénhidrogén után kutatva, és már ekkor kisebb fürdőt létesítettek itt, amelyet később bővítettek.
Termálfürdő Bükkszék 3335, Bükkszék, Fürdő u. 10.

Egri termálfürdő (36 km – 36 perc), Eger vára, Kazamaták a város alatt

Az Eger Termál Kft jelenlegi formájában 2004-től működik, feladatunk és tevékenységünk a város vizes létesítményeinek üzemeltetése, a fürdőkultúra népszerűsítése, a vízi sportélet kiszolgálása.
A Termál- és Strandfürdő 5,3 hektáros területen hét medencével, termál – és gyógyvízzel várja a vendégeket.

Szilvásvárad

A Bükk hegységben fekvő Szilvásvárad már az ősember korában lakott volt. A településhez közeli istállóskői barlangban találták meg a vidék egyik leggazdagabb őskori leletanyagát. Szilvásváradra az 1950-es években telepítették a lipicai ménest. Az építészeti látványosságok mellett figyelemre méltó az itt létrehozott Szabadtéri Erdészeti Múzeum. Szilvásváradról számos túraútvonal vezet a környező természeti nevezetességekhez, a Fátyol-vízeséshez és a Szalajka-völgybe, amelynek élővilágát tanösvény is bemutatja. A kirándulók ezen az útvonalon erdei kisvasúttal is közlekedhetnek. Bobozni is lehet.

LILLAFÜRED ÉS A DISÓSGYŐRI VÁR
(BARLANGFÜRDŐ és a tapolcai strand is a közelben esetleg)

A XII. századi vár helyén épült a XIV-XV. században a gótikus vár, amely királynék jegyajándéka volt századokon át. Nagy Lajos király korában élte fénykorát. Ma az ország egyik legjelentősebb műemléke. A középkori vár romja és helyreállított építményei önmagukban is élő múzeumnak tekinthetők.

Demjéni termálfürdő (40 km – 46 perc)

A pompás Demjéni Termál völgy hegyes-dombos vidékét valószínüleg az Isten is jókedvében termtette. A gyönyörű mozaikkal kirakott, egészségturizmust szolgáló demjéni nyitott gyógyfürdő négy medencével, összesen negyvenkét élményelemmel – nyakrafolyókkal, hátmaszírozókkal, levegőbuzgárokkal, – mindennap naponta reggel kilenctől éjjel két óráig várja a vendégeket kedvező árakon

Bogácsi Thermálfürdő (53 km – 55 perc)

A bogácsi termálfürdő a pihenni és gyógyulni vágyó vendégeket télen-nyáron fogadja.
A kénes gyógyvíz hatékonyan elősegíti a reuma, izületi és mozgásszervi betegségek, légcsőhurut, nőgyógyászati, egyes gyomor-, epe- és májbetegségek, bőrbetegségek gyógyulását, valamint törések utókezelésénél alkalmazható.

Zsóry Gyógy- és Strandfürdő (56 km – 60 perc)

Látogasson el a Mezőkövesd közponjától 4 km-re fekvő Zsóry Gyógy- és Strandfürdőbe! A 11 hektáros gyönyörűen parkosított fürdő 12 medencével rendelkezik. A szórakozást, felfrissülést hullámmedence, élményelemekkel gazdagított felnőtt- és gyermekmedencék szolgálják. Az egész évben nyitva tartó fedett fürdőben 3 különböző hőfokú gyógymedence, uszoda, pezsgőfürdő, szauna és gyógyászati részleg áll a vendégek rendelkezésére.

KISVASUTAZÁS KB. 2 ÓRA!

MÁTRAFÜRED-GYÖNGYÖS-SZALAJKAHÁZ-GYÖNGYÖS-MÁTRAFÜRED
SZOMBAT ÉS VASÁRNAP ÉS ÜNNEPNAP A TELJES VONAL!!!
Mátrafüred – Gyöngyös: 9:00 és 10:45 és 12:45
Gyöngyös – Lajosháza – Szalajkaház: 9:30 és 13:30
Szalajkaház – Lajosháza – Gyöngyös: 11:00 és 15:00
Gyöngyös – Mátrafüred: 12:00 és 14:00 és 16:00 és 17:30

Salgóbánya – Salgó vár (56 km)

A 625 méter magas bazaltvulkáni kúpon áll a XIII. században épült vár. Mára csak a romok maradtak, illetve egy helyreállított torony, amiből nagyszerű kilátás nyílik a vidékre.Falépcsőn juthatunk fel a fellegvárba, illetve még feljebb, a vár sziklabércre épült tornyába, amely az elmúlt években történt felújítás során tetőt kapott. A várat a Kacsics nemzetségbeli Simon bán építtetett Teljes kiépítése a Szapolyai család idejére, a XV. századra esett. Jelentős szerepe volt a török megszállás idején is. A XVIII-XIX. században hosszú ideig a Jankovich család kezében volt.

Somoskő – Somoskői vár (55 km)

A várhegy sajátossága, hogy kettészeli az országhatár, ami az uniós csatlakozás óta szabadon átjárható. Mindig is sok érdeklődőt vonzottak a történelmi falak, a remek kilátás és az itteni bazaltömlés.  A várat a tatárjárás után feltehetően az itt birtokos Kacsics nemzetség egyik tagja építhette az 526 méter magas hegyre. Az építéshez a környék jellegzetes anyagát, a vulkánkitörésekből származó sokszögletes bazaltoszlopok egy részét is felhasználták.

Hollókői vár és falu (66 km)

A csodálatos természeti környezetben fekvő település népi építészeti emlékeivel, napjainkig élő paraszti hagyományaival 1987 óta szerepel a világörökségi listán. Múzeumai, a hollókői vár számos látnivalót kínálnak. Hollókő leghíresebb látványossága a népi építészet megannyi emlékét őrző ófalu, amelynek településszerkezete az 1909-es tűzvész után alakult ki. A jellegzetes, tornácos, deszka mellvédes, kontyolt nyeregtetős palóc parasztházakat a XX. század elejéig zsúptetővel fedték.

IPOLYTARNÓC

Világhírű természetvédelmi területünk a régmúlt emlékeit őrzi, egy vulkáni katasztrófa során betemetett ősvilági kincseket.
Ha ideért, vajon mit találhat? Cápafogakkal hintett tengerparti föveny, szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái, egzotikus növénylenyomatok, ősvilági szörnyek lábnyomai, a vulkáni tufa áradatában összesült maradványok, s mindezek eredeti helyzetükben, egy geológiai tanösvény mentén ismerhetők meg. S a rejtély a legek birodalmában, csupán a töredékek töredéke került ez idáig felszínre, a múlt nagy része, lábunk alatt, még feltáratlan! Fedezzük fel együtt a terület kincseit!